15-09-2017 - nieuwspublicatiesexpo

MADAM

Josephine Baker, Marie Curie, Edith Piaf, en Coco Chanel... hebben iets gemeen. Niet enkel schreven ze stuk voor stuk geschiedenis, deze sterke dames kan je in oktober in Mechelen ook op een unieke manier gecombineerd zien met juwelen. De expo ‘Madam’ biedt immers een unieke mix van portretschilderkunst en juwelen.

EXPO ‘MADAM’

Met schilderijen van Alma VAN WIN en juwelen van Danielle GOFFA.

Alma VAN WIN schilderde olieverfportretten geïnspireerd op een mix van foto’s en biografieën van grootse, krachtige, en gedreven ‘madammen’. VAN WIN kiest om die vrouwen te schilderen, die obstakels in hun leven overwonnen hebben. Vrouwen die erin geslaagd zijn om - wars van discriminatie, armoede en andere belemmeringen - de wereld mee vorm te geven en anderen te begeesteren.

Alma VAN WIN:

“In de expo ‘Madam’ wil ik tonen hoeveel kracht er uitgaat van vrouwen die geloven in zichzelf. Josephine Baker, Amelia Earhart, Marie Curie, Camille Claudel, Edith Piaf, Simone de Beauvoir, Coco Chanel... Deze vrouwen maakten in hun leven een enorm statement: zij durfden hun eigen intuïtie te volgen en toonden waar hun hart sneller van ging slaan, ongeacht wat de wereld van hen dacht.”

Juweelontwerpster Danielle GOFFA creëerde op haar beurt bij elk schilderij een uniek juweel. Zowel het juweelontwerp, de kleur, vorm als de gekozen materialen zijn gebaseerd op de vrouwenportretten. Edelstenen en materialen zijn zo geselecteerd dat ze perfect aansluiten bij het karakter, de tijdsgeest, het oeuvre van elke geportretteerde, sterke madam.

Is er een bepaalde vrouw in de tentoonstelling waar je jezelf in herkent, dan vind je meteen ook het juweel dat het beste bij je past.

Danielle GOFFA:

“Toen ik de portretten van Alma de eerste keer zag, dacht ik vanuit mijn vakgebied meteen aan specifieke materialen. Het is geen toeval dat het portret van Marie Curie mij tot een juweel met toermalijn inspireerde. Het is een zeer geschikte steen om te gebruiken als bescherming tegen allerlei vormen van energie en straling. Op die wijze heb ik bij elke vrouw gezocht naar een link. Soms lag die voor de hand, soms moest ik even in de biografie spitten. Ik daag je dan ook uit om bij elk juweelontwerp de link met het portret van ‘de madam’ te zoeken”.

Expo ‘Madam’ van 7 tem 29 oktober elke zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur in HANGAR311 • Battelsesteenweg 311 • 2800 Mechelen